Agar agar – Secretul vegetarienilor pentru mancaruri cu aspect senzational
Agar agarul a fost descoperit in secolul al XVII-lea in Japonia. Niponii i-au dat numele de kanten si au inceput sa-l foloseasca in prepararea alimentelor pentru a obtine un apetisant aspect gelificat. Acest produs natural nu are niciun gust sau miros specific, dar este foarte apreciat pentru aspectul placut pe care il da mancarurilor si mai ales pentru puterea sa de gelifiere.
Ca si compozitie, agar agarul contine polizaharide in procent de 70-80%, apa in proportie de 10-20% si substante minerale precum sodiu, potasiu, fier, calciu si magneziu in proportie de 1,5-4%. In prezent, aditivul agar agar nu este strain industriei alimentare si poate fi recunoscut in compozitia dulciurilor si altor produse dupa codul sau, E406.
Pentru industria alimentara agar agarul se comercializeaza sub forma unei pudre fine, granulat, fulgi sau benzi. El nu este solubil in apa rece si pentru dizolvare si adaugarea sa in preparate de tipul jeleurilor si cremelor este nevoie de apa calda.
In ce fel de preparate se poate folosi agar agarul?
Agar agarul se gaseste usor in comert in special in magazinele naturiste sau cele cu produse bio destinate adeptilor unei diete vegetariene. Comparat cu gelatina animala el are ca avantaj accelerarea timpului de gelifiere a preparatelor. El absoarbe mult mai multa apa decat gelatina de origine animala si astfel este considerat un produs mai spornic. Pe de alta parte, datorita faptului ca are un continut mare de fibre este recomandat celor care se confrunta cu probleme digestive si nu numai ca nu este contraindicat celor care sufera de constipatie, dar se recomanda si ca tratament.
Modul de utilizare al agar agarului este foarte simplu. In general nu este nevoie decat de o lingurita de agar agar pentru 500 de mililitri de produs, de sase ori mai putin decat in cazul gelatinei obisnuite, iar indicatiile pentru modul de preparare al diferitelor mancaruri sunt in general scrise si pe pachet.
In cantitatile recomandate pentru fiecare produs in parte, agar agarul se foloseste pentru prepararea inghetatei, cremelor, gemurilor sau bomboanelor gumate. Deserturile gelificate cu agar agar prezinta un aspect placut si o transparenta foarte apreciata de catre cofetari, dar si iubitorii de dulciuri deopotriva.
Cu agar agar se pot prepara si tot felul de bauturi ca de exemplu fresh-uri sau smoothie-uri cu o consistenta aparte. Iar pe piata asiatica energizantele sub forma de jeleu pe baza de agar agar se pot gasi aproape in orice supermarket si sunt considerate un mod practic si delicios de hidratare si energizare.
Se poate folosi agar agarul si pentru mancaruri sau este un aditiv destinat doar dulciurilor?
Mai ales persoanele care tin post, sau respecta o dieta vegetariana in mod regulat, folosesc agar agarul in ingrosarea sosurilor si tocanitelor. Pentru ca nu schimba in niciun fel gustul mancarii, el se poate dizolva in apa si adauga la preparatele cu legume calite sau la ciulama pentru a le face mai consistente.
La mancarea chinezeasca de exemplu, ca agent de ingrosare, in loc de amidon de porumb se poate folosi agar agar dupa calirea ciupercilor, morcovilor si a verzei pentru obtinerea acelui sos transparent, dar gros, atat de apreciat de iubitorii bucatariei orientale. Apoi, intregul preparat se serveste cu orez sau taitei prajiti, intr-o combinatie desavarsita de texturi care promoveaza pofta de mancare.
De asemenea, nu trebuie sa fii adeptul unei diete pe baza de vegetale ca sa apreciezi beneficiile agar agarului. Indiferent de celelalte ingrediente ale preparatului in care se foloseste, agar agarul da o placuta senzatie de satietate care potoleste rapid foamea si ajuta la pierderea in greutate.
Agar agarul nu are contraindicatii pentru persoanele cu un organism sanatos. Pe de alta parte, cei cu antecedente de cancer de colon sau predispozitie pentru aceasta afectiune medicala, ar trebui sa il evite deoarece actioneaza ca un laxativ natural moderat si poate afecta intestinul gros. In schimb, cei care nu se confrunta cu astfel de probleme, indiferent de stilul de viata, il pot incerca in calitate de detoxifiant natural.